Урок № 11 _група 5, Гр. 4

 Дистанційне навчання

Середа, 28 жовтня.

Українська мова _ група 5, гр.4.

Урок № 11. Тема: Перевірка мовної теми: тестування.

                                Синтаксичні норми

1. Неправильно вжито прийменник у словосполученні: а) пізнати по голосу б) консультант по євроінтеграції в) чинити по совісті г) звертатися по допомогу д) орієнтуватися по карті.

2. Граматично правильно утворено обидва словосполучення в рядку: а) доглядати дітей, іти за молоком б) поїхати по гриби, дякувати піаніста в) на планеті Юпітері, оволодівати знаннями г) хворіти на грип, звітувати за успішність д) вчитися рідною мовою, ліки від хвороби.

3. Синтаксично невдалими є всі речення, окрім: а) Закон проголосовано депутатами б) Закон приймався в лютому в) Закон опубліковано в газеті г) Закон обговорювався комісіями д) Закон підписано головою ради.

4. Потрібно відредагувати речення: а) Старшокласники цікавляться не тільки комп'ютером, а й займаються спортом б) Молодший шкільний вік є періодом розвитку пізнавальних процесів в) Імунологи прогнозують, що останні місяці року будуть сприятливими для здоров'я г) Митці прикрашають зовнішні стіни будівель яскравими малюнками - муралами д) Актриса майстерно перевтілювалась у свою героїню й ніби жила її життям.

5. Доберіть приклад до кожного типу односкладного речення.

Тип односкладного речення                                                      Приклад

1 означено-особове                                                  А Уже пройдено доріг багато

2 неозначено-особове                                              Б У місті глибока ніч

3 безособове                                                             В Учись не до старості, а до смерті

4 узагальнено-особове                                           Г Люблю осінні вечори

                                                                                 Д Повільно йшли по перону

6. Граматично правильне продовження речення "Перебуваючи на території Хотинської фортеці,.."наведено в рядку: а) нас зацікавила розповідь про зйомки фільму "Захар Беркут" б) ця середньовічна красуня може розкрити багато таємниць. в) переконуєшся, що це одна з найкращих архітектурних пам'яток. г) запам'яталася розповідь про битву під проводом Сагайдачного. д) неабиякий інтерес викликало свято козацької звитяги.

7. Неправильно узгоджено підмет із присудком у реченні: а) Денис із Ольгою повернулися після вистави б) На площі зібрався великий гурт людей. в) Музей-садиба запросив художників на зустріч. г) Одинадцять років пролетіли непомітно. д) Декілька туристів запізнилися на автобус.

8. Відокремленим членом речення можна замінити підрядну частину в реченні: а) Зібрали яблука, які вночі падали в траву. б) Коли я підійшов до озера, вітер зірвав з мене капелюха. в) Об'єкт уводять в експлуатацію в терміни, які визначено договором. г) Чоловік, який плив поруч, допоміг мені вийти на берег. д) Мене пригостили чаєм, який пахнув липовим цвітом.

9. Граматично правильно побудовано речення: а) Картини художників , які були розвішені на стінах, дивували кольорами. б) Проаналізуймо зроблені висновки попередніми дослідниками. в) Нотаріус має засвідчити договір, предметом якого є нерухоме майно. г) Народ і до сьогодні цікавиться й досліджує неперевершені шедеври письменника. д) Ремонт телевізорів здійснюється у при заводі відкритому сервісному центрі.

10. Синонімічними до простого речення "Через постійне недотримання норм харчування ви позбавляєте себе  можливості бути здоровим" є всі наведені складні речення, окрім: а) Ви не зможете бути здоровим, оскільки не дотримуєтеся норм харчування. б) Ви не зможете бути здоровим, бо не дотримуєтеся норм харчування. в) Ви не зможете бути здоровим, тому що не дотримуєтеся норм харчування. г) Ви не зможете бути здоровим, якщо не дотримуєтеся норм харчування. д) Ви не зможете бути здоровим, адже не дотримуєтеся норм харчування.

11. Відредагуйте речення.

Мешканці міста вболівають й пишаються своїми спортсменами.

     ---------------------------------------------------------------------------                

На початку травня не тільки посіяли на присадибній ділянці квіти, а й огірки.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------

12. Уявіть, що дехто з ваших однолітків уважає, що майбутнє не залежить від нас і що майбутнє сьогодні не зміниш. Спробуйте переконати співрозмовників у протилежному. Напишіть коротке обгрунтування своєї позиції, використавши втавне слово, відокремлений додаток та відокремлену обставину.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Комментарии

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л