Українська література. Урок №10 - гр. 11

Дистанційне навчання

Українська література - група 11.

Урок №10. Тема: Символічність образів Мавки і дядька Лева - уособлення духовності і краси.

І. Повторення.
- Який за жанром твір Лесі Українки "Лісова пісня"? Чому?
- В чому полягає його міфологічна основа?
- Пригадайте, яка тема драми "Лісова пісня"?( Відповісти письмово)
ІІ. Опрацювання нової теми.
1. Проблемне запитання: В чому символічне значення образів Мавки і дядька Лева? 
2. Зміст І дії драми- феєрії "Лісова пісна".
Пролог. В ньому розповідається про життя лісових істот: Русалки, Водяника, Потерчат, "Того, що греблі рве" та ін.
І дія. З ремарок дізнаємося, що на узлісся старого предковічного лісу виходять дядько Лев та небіж (племінник) його Лукаш. "Лев уже старий чоловік, поважний і дуже добрий з виду".
"Лукаш - дуже молодий хлопець, гарний, чорнобривий, стрункий ". Лукаш хоче з очерету врізати собі сопілку, хоча має вже калинову, вербову та липову. Дядько Лев має тут, на галявині, поставити хижку. Лукашеві здається ця місцина непевною, але дядько Лев дружить з природою, він знає, як її приборкати: "То як для кого... де хрест покласти, де осику вбити, де просто тричі плюнути та й годі". 
Русалка збентежена появою людей. Лісовик заспокоює її:"Ось тута мають хижку будувати, - я й то не бороню, аби не брали сирого дерева". "то ж дядько Лев сидітиме в тій хижі, а він нам приятель... Люблю старого."
 З очеретів чутно голос сопілки, ніжний кучерявий, разом з нею оживає природа в лісі.
" З- за стовбура старої, розщепленої верби, півусохлої, виходить Мавка в ясно- зеленій одежі, з розпущеними з зеленим полиском косами, розправляє руки і проводить долонею по очах".
Мавка: "Ох, як довго я спала". - "А хто мене збудив?"- "Либонь, весна." - "Весна ще так ніколи не співала".
Лісовик попереджає Мавку не задивлятися  "на хлопців людських" й шанувати волю, не ступати на людські стежки, тому що пропаде її воля. Мавка щиро дивується. 
Лукаш виходить із сопілкою , хоче сточити сік з берези. Раптом вибігає Мавка, хапає його за руку. Перша зустріч Лукаша і Мавки. Обоє вражені, бо ніколи ще не бачили: Мавка - людей, Лукаш - Мавок. Мавка, не знаючи людських законів, першою зізнається в коханні.
Лукаш засоромлений, Мавка не знає, чи давно вона живе в лісі, хто матір їй, а хто батько: верба - матуся, лісовик - батько. 
Мавка дуже зачарована грою Лукашевої сопілки, здатна слухати її безкінечно. Настрій Мавки змінюється залежно від того, яку мелодію грає Лукаш.
Дядько Лев, коли помер батько Лукаша, опікується над хлопцем і хоче побудувати йому з матір'ю хатку й дати грунтець. Мавка почула від дядька Лева, що Лукаша хотять восени оженити. Мавка до Лукаша каже: "Хіба ти сам собі не знайдеш пари.?" Дядько Лев гукає Лукаша працювати. Мавка з тривогою запитує, чи повернеться він. 
 Тільки- но Лукаш пішов, з гущавини лісу вилітає Перелесник - гарний хлопець у червоній одежі. Хоче обійняти Мавку, вона ухиляється.
Лукаш приходить до Дядька Лева, той намочив одежу під час риболовлі і радить Лукашеві назбирати хмизу у лісі, щоб розпалити вогонь та обсохнути. Тут Мара з'являється, дядько Лев її заговорює. Незабаром засинає біля вогнища, Лукаш грає на сопілці. Раптом прибігає налякана Мавка, яка втекла від Перелесника. Лукаш радить Мавці притулитися до нього, цілує її. Мавка з відчуттям щастя каже , що то зірка впала в її серце. Вона помічає, що очі в Лукаша непрозорі, схиляється йому до серця і відчуває, що невиразно воно говорить. Але дарма, вона хоче заквітчатися для коханого, немов царівна. Лукаш збирає світляків у її вінок.
 Мавка рятує із цупкої драговини Лукаша, в яку його заманили Потерчата. Прокинувся дядько Лев, почув крик, побачив Мавку та Лукаша разом. Лев говорить, що у Мавки добре серце.
   Лукаш йде за дядьком працювати, зупиняється, цілує Мавчині руки, і знову йде за Левом. Мавка(сама) роздумує: "Що ж мені суджено - щастя чи мука?"
3. Перегляньте відео.


4. Розкриття рис характеру Мавки,  дядька Лева.
Найголовніша риса - це почуття кохання, і через образ Мавки авторка розкрила мрію про людину - творця краси. Отже, Мавка - це мрія людини, і в цьому її символічність.
 Також у творі говориться про красу душі Лукаша, але до кінця залишатися вірним своїм ідеалам йому заважає буденщина, прагматизм.
 В усьому творі , зокрема в образах Мавки і Лукаша, звучить осуд суспільних порядків, за яких гинуть найкращі якості людської вдачі. Мавка - ідеал гармонійної людини, пристрасної і щирої, здатної  по- справжньому виявляти свої почуття і жити в злагоді з природою. Вона має в "серці те, що не вмирає", усвідомлюючи, що її життя призначене для вічності.
   Дядько Лев виступає уособленням духовної й душевної краси, прагненням до гармонії.
5. Опрацюйте  і законспектуйте теоретичний матеріал підручника, стор.226-227.
ІІІ. Закріплення.
_ В чому символічне значення образу Мавки?
- Мавка - це лісова істота, в образ якої Леся Українка втілила душу, тому й покохала вона Лукаша. А в чому ж символічність образу дядька Лева, адже він людина? (відповісти письмово)
Домашнє завдання: законспектувати у робочий зошит характеристику образів Мавки та дядька Лева.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 _група 5, Гр. 4

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л