Українська література. Урок № 12. - гр. 11

Дистанційне навчання

 Українська література - група 11.

Урок № 12. Тема: Природа і людина у творі. Почуття кохання Мавки й Лукаша як розквіт творчих сил людини. Художні особливості драми - феєрії.

І. Повторення.
1. Перегляд фрагмента із сучасного мультфільму " Лісова пісня".



Запишіть відповіді:
 "Упізнай героя драми- феєрії  "Лісова пісня".
- "В ясно- зеленій одежі з розпущеними чорними, з зеленим полиском, косами."
- "... одежа на ньому міниться барвами ...і поблискує золотистими іскрами."
- "Древній, сивий дід, довге волосся і довга біла борода всуміш з баговинням звисають аж по пояс."
- "Уже старий чоловік, поважний і дуже добрий з виду".
- "Малий бородатий дідок...у волохатій шапці з куниці".
ІІ. Опрацювання теми.
1. Запам'ятайте. Твір Лесі Українки присвячений проблемі протистояння людини і природи, протиборству високих поривів людської душі з болотом буденного існування. Як людина може досягти того, щоб жити вільним, красивим, духовно багатим життям? Лише природа, на думку Лесі Українки, може навчити  цьому. Донька лісу Мавка  і селянський син Лукаш знаходять щастя у сильному і справжньому коханні. Та Лукашеве щастя недовге: він був щасливий, поки душа його співала "виразно-щиро голосом сопілки". Коли ж пішов проти природи, то зрештою втратив радість, любов, навіть людську подобу.
Лукаш і Мавка - образи, які втілюють уявлення Лесі Українки про людину з її непослідовними поривами до духовно красивого життя. Лукаш має дар, на який не зважали інші люди, і сам він цього не усвідомлював. І тільки дитя природи Мавка змогла той дар оцінити. Цей дар - музика, мистецтво, творчість, з яких виросло їхнє кохання. Але хлопець занедбав свій талант, свою душу задля дріб'язкових інтересів. Тому Леся Українка застерігає: віддаленість людини від природи руйнує її душу.
2. Не випадково дія драми відбуваєтьсяч впродовж майже року: весна, літо, осінь,зима. Зі зміною стану природи змінюються й герої. Навесні звучить голос Лукашевої сопілки, прокидається вся природа у лісі , прокидається Мавка, зароджується їхнє кохання - людини і природи.
Події другої дії відбуваються пізнім літом. Відбулися змини в природі, за цей час змінилися і Мавка з Лукашем, їхні стосунки.
 Природа у третій дії зовсім не така, як у двох попередніх. - вона непривітна, ворожа до людини. Лукаш не зрозумів своє щастя, не міг своїм життям до себе дорівнятись.
3. Перегляньте відео.

ІІІ. Підсумки. 
- Яка сторона людської сутності - поривання до краси чи дріб'язковість, буденщина - здобула перемогу?
- За українською народною міфологією,  мавки не мали душі, а героїня "Лісової пісні" має душу? Аргументуйте. (відповіді запишіть у зошит).
Домашнє завдання: самостійно законспектувати матеріал про художні особливості драми - феєрії "Лісова пісня" Лесі Українки.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 _група 5, Гр. 4

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л