Закінчення іменників I відміни гр. 3

Дистанційне навчання

Українська мова - група 3.

Тема: Закінчення іменників I відміни в орудному відмінку.

І. Повторення.
1. Самодиктант з коментуванням. Назвіть іменники, що вживаються лише в однині.
                                                 Зелене море
По/над самим б..регом в..ється в траві сте..ка через усе с..ло. Під..ш тією сте..кою, глян..ш кругом себе і скрізь бачиш з..лене - з..лене море верб, садків, конопель, соняшників, кукурудзи та густої осоки.. Серед одного городу вгніздилась пр..здорова стара, ш..рока та гіл.яста дика груша, ро..клала своє гі..ля трохи не при з..млі на будяки та картоплю. 
2. Акцентуаційний бар'єр. Поставте наголос у наведених множинних іменниках.
Лінощі, маргінеси, походеньки, городки, сухоти, хрестини, розглядини, ліки, пожитки, патьоки, корчі, ворота, тельбухи, одляски, обценьки, шати, пахощі, запросини, лахи, відвідини, святки, парфуми, ночви, памороки, солодощі.
ІІ. Засвоєння нової теми.
1. Перевірка теоретичних відомостей.
- Які граматичні категорії властиві іменнику?
- Пригадайте, що вам відомо про відміни іменників. За яким принципом іменники поділяю ться на відміни? Іменники  якої відміни поділяють на тверду, м'яку і мішану групи?
- З'ясуйте, які серед поданих іменників можуть вживатися і в однині, і в множині. Поставте їх у форму орудного відмінка.
Птаство, канікули, межа, депо, мрія, доля, молоко, терези, груша, боротьба, вежа, задача.
- Чому закінчення у них різне?
- Спробуйте зробити висновок про написання закінчень іменників жіночого роду на -а(-я) в орудному відмінку однини. Зверніть увагу на кінцевий приголосний основи.
2. Звірте свої висновки з правилом у підручнику, стор.166.
3. Побудова алгоритму. 
За поданим приписом побудуйте алгоритм написання відмінкових закінчень іменників І відміни в орудному відмінку однини.
В орудному відмінку однини іменники жіночого роду на -а(-я) мають закінчення -ою, -ею, -єю. Закінчення -ою пишеться в іменниках з основою на твердий приголосний.., крім /ж/, /ч/, /ш/: партою, водою, рукою; -ею - в іменниках з основою на м'який приголосний і /ж/, /ч/, /ш/: землею, межею, кручею,ношею; - єю- в іменниках з основою на/й/: надією, мрією.
4. Перегляд відео ( Тільки про іменники І відміни).
ІІІ, Закріплення знань. 
1. Вправа 2 ( стор.168).
2. Творче  конструювання.
_ Дайте письмові відповіді на питання, використовуючи слова, що в дужках. Чи утворюють ваші відповіді текст?
а) З ким ви подорожували улітку? (Мама, сестра, подруга, бабуся).
б) Чим ви їхали? Автомашина, залізниця).
в) Чим харчувались у дорозі? (Шинка, ковбаса).
г) З чим ви ознайомились під час подорожі? (Історія краю).
3. Я - оратор.
 Підготуйте коротку усну розповідь про власні мандри по рідній землі. Доведіть, що мандрівки рідним краєм надихають і приносять насолоду й позитивні емоції.
4. Крок до ЗНО.
Виконайте тестові завдання.
1) До першої відміни належать усі іменники варіанта:
а) ясла, кума, площа, межа б) староста, хлоп'я, вулиця, кузня в) сестра, воєвода, суддя, верба, г) кенгуреня, душа, дорога, ріка д) жага,Лука, мати, миля.
2) Помилку допущено в слові: а) кручою б) шахтарем в) вишнею г) мрякою д) мрією.
3) Закінчення -ою у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: а) їдальня, повага, легенда б) Ольга, родина, волоцюга в) геологія, дитина, дорога г) держава, груша, розлука д) мережа, горошина, карта.
4) Закінчення - ою у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: а) ваза, речовина, кислота б) тиша, свобода, глибина в) калина, малеча, посада г) мелодія, береза, справ д) спальня, Європа, буква.
5) Закінчення -ею у формі орудного відмінка мають усі іменники в рядку: а) стаття, мама, земля б) круча, каша, площа в) надія, воля, миля г) доня, дочка, доля д) куля, вежа, стежка.
6) Закінчення -єю у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: а) фантазія, місія, арія б) вежа, сторожа, артилерія в) автономія, алегорія, бабуся г) анатомія, фізіологія, Маруся д) зозуля, мрія, душа.
IV. Домашнє завдання: вправа 7, стор. 170.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 _група 5, Гр. 4

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л