Українська мова. Урок 40 - гр.2 л

 Дистанційне навчання

Українська мова - група 2л.

Урок 40. Тема: Контрольна робота: тестування.

1. Знайдіть речення з відокремленою прикладкою: А) Тепло дихнула в лице пухка чорна рілля, повна спокою й надії. Б) Сірою плямою бовваніли в ранковій імлі невелички будинки роз'їзду, обсадженого стрункими тополями. В) Отакий то наш отаман, орел сизокрилий. Г) Як я , бідна, тут горюю, прийди, подивися.

2. Знайдіть речення з відокремленим додатком: А) Це ж ми всі, дрібні та непомітні, серця ведемо у краї блакитні. Б) Байраками їхав до війська Григорій Триволя - козак молодий. В) Пахне грибами й медом, вогкістю пахне тією, що, опріч назви осінь, немає імені їй. Г) Вода шумить між камінням, підкидаючи вгору хвилі.

3. Знайдіть речення з відокремленою обставиною: А) Троянди, гріючись на сонці нескупім, нам серце радують відродженням своїм. Б) На світі усе знайдеш, крім рідної матері. В) Ясні, охоплені багрянцем, гори стояли до самого небокраю. Г) Ніч очерети зве у гості, ні птиць, ані людей, опріч ясної зірки в високості.

4. Знайдіть складнопідрядне речення з підрядним означальним: А) Його очі розшукують дві чорні тополі, за якими на блакиті легенькою парою струмує світанок. Б) Крізь сон Дмитрові вчулося, ніби щось стукнуло хвірткою. В) Коли весело живеться, до роботи серце рветься. Г) Скільки я пам'ятаю, у нашій хаті вицокував на стіні старенький, облуплений годинник.

5. Знайдіть неповне речення: А) Кохання, вірність - істини одвічні. Б) Вітри галактик - вічні скрипалі. В) Поезія - це завжди неповторність. Г) Моя свобода - завжди при мені.

6. Двокрапку треба поставити (розділові знаки пропущено): А) Обгоріли  погасли останні огні облетіло жоржиною літо. Б) Сади стоять обдмухані вітрами листки летять киваючи гіллю. В) Не бійтесь заглядати у словник це пишний яр а не сумне провалля. Г) Минула осінь одвіяла одхурделила зима настала бентежна пора рясту.

7. Позначте складносурядне речення, між частинами якого не ставиться кома: А) Вітальня була залита і в ній плавали срібні порошини. Б) Знов щебече юнь і цвіте трава. В) Листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку. Г) Жовті промені грали на зеленій підлозі і від надміру світла все порвітря стало прозоре. 

8. Двокрапку між частинами безсполучникового складного речення треба поставити: А) Грім гримить хліб буде родить. Б) Дзвенить під серцем золота стріла дзвенить сережка у вусі. В) Реве та стогне Дніпр широкий сердитий вітер завивав.

9. Складнопідрядне речення утвориться, якщо до частини Сніг іде... додати : А) ... і все навкруги застилає білою ковдрою. Б) ... і радість дітям несе. В) ... для того щоб пальці мерзли. Г) ... і все навкруги сяє.

10. Правильно записане речення з прямою мовою в рядку: А) "Друг - це людина, з якою я можу бути, -сказала Наталка. Б) "Не розлучусь я з юністю моєю..." - писав Володимир Сосюра. В) Ліна Костенко писала: "В душі людській, крім видимого неба, є одинадцять всячеських небес". Г) "Дядьку, це я, Петрусь!", - голосно кричав хлопець.

11. Тире між підметом і присудком треба вставити в реченні: А) Вона справжня красуня. Б) Мої слова не зброя, а ридання. В) Почуття міри це якість митця. Г) Вода як сльоза. 

12. Позначте речення, у якому правильно розставлені розділові знаки: А) Стояла тиха, літня, місячна ніч. Б) Люба Оленко, де ти взяла звичку , читати лежачи? В) Пташина і рослина усе звикає до життя в пустелі. Г) На жаль у лісі не було нічого: ні ягід, ні грибів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 _група 5, Гр. 4

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л