Українська література. Урок 14 - група 11.

 Дистанційне навчання

Українська література - група 11.

Урок № 14. Тема: Позакласне читання. Ольга Кобилянська "В неділю рано зілля копала".

I. Вступне слово.

Нещодавно вивчили драму - феєрію Лесі Українки "Лісова Пісня". Двоє закоханих Мавка (лісова русалка) та Лукаш (хлопець) пройшли випробування на вірність у своїх почуттях кохання. А чому Мавка полюбила Лукаша, адже ж вона казкова істота? Тому що авторка втілила в цей образ людську душу для того, щоб підкреслити гармонію людини і природи (одна із проблем твору). Більше всього у "Лісовій пісні" нас хвилює кохання Лукаша і Мавки, яке розквітло під весняні  звуки парубкової сопілки. Кохання чисте, щире, взаємне, лагідне, добропорядне, таке, що не згасає у всі віки. У майбутньому, на жаль, їхнє кохання затьмарюється певними ситуаціями, але воно  залишається світлим і незабутнім.  

II. Ознайомлення з новою темою.

Сьогодні ознайомимося ще з однією темою трагічного кохання.

1. Історія написання повісті "В неділю рано зілля копала"  О. Кобилянської.

У 1909 році в журналі "Літературно -науковий вісник"  було надруковано повість О. Кобилянської "В неділю рано зілля копала", в основу якої покладено буковинський варіант народної пісні "Ой не ходи, Грицю,   та й на вечорниці", в якій розповідається, що Гриць любив одразу двох дівчат. Це призводить до трагічного кінця: одна з них отруїла Гриця, зваривши отруйне зілля -  так парубок поплатився за свою легковажність.

2. Сюжет.

Повість має дві сюжетні лінії, які перетинаються, взаємодіють, взаємодоповнюють одна одну: життя циганки Маври та її батька, старого Андронаті, і доля Гриця. Обидві вони співають гімн коханню, його всеохоплюючій, непереможній силі.

3. Перегляньте презентацію.

                                https://naurok.com.ua/prezentaciya-o-kobilyanska-u-nedilyu-rano-zillya-kopala-40681.html      

4. Перегляньте уривок із повісті.

5. Характеристика Гриця.

Циганка Мавра, мати головного героя Гриця, народивши білого хлопчика з блакитними оченятами,  була залишена в селі одна, без рідних, без табору. О. Кобилянська дуже яскраво малює образи головних героїв. Гриць - циганський син, волелюбний, працьовитий, але дуже самозакоханий та невпевнений у своїх бажаннях. Гриць - людина з двома душами, тому йому не до смаку вибирати поміж двох дівчат, говорить, що нехай вони самі в цьому розберуться та залишать його в спокої. Все ж таки він обирає Настку. Тетяна не може пробачити Грицю, тому вона його труїть, але не може й сама жити без коханого. На березі річки знайшли дві квітки - Тетяна втопилася.

6. Екранізація повісті О. Кобилянської.

В 2019 році повість екранізована, сюжет розвивається на сучасній основі . Кому цікаво, передивіться, знайшовши в Ютубі.

III. Закріплення.

 Порівняйте твори Лесі Українки "Лісова пісня" та О. Кобилянської "В неділю рано..."
          

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Урок № 11 _група 5, Гр. 4

Урок № 11 -група 2

Українська мова. Урок № 21. . Гр. - 2 л